Lift via WMO
Wet maatschappelijke ondersteuning: steun bieden aan iedereen die langer in eigen huis wilt blijven wonen.
Levenslange garantie
Merk onafhankelijk advies
Levering in 24 uur mogelijk
In Nederland geproduceerd
Een Traplift via de “Wet maatschappelijke ondersteuning”
Wat is de WMO?
Wet maatschappelijke ondersteuning. Wil jij langer in je eigen huis blijven wonen, maar red jij dit niet zelfstandig? De Wmo heeft een belangrijk doel: steun bieden aan iedereen die langer in eigen huis wilt blijven wonen. Bekijk onze breed uitgelegde brochure. Iedereen die met wat steun thuis wil blijven wonen, kan ondersteuning aanvragen vanuit de Wmo. Met deze hulp kunt u uw woning levensloopbestendig maken. Dit betekent dat u met de juiste aanpassingen nog jaren in uw vertrouwde omgeving kunt blijven wonen.
Voor wie is WMO?
De Wmo is er voor iedereen die graag op een veilige manier thuis wil blijven wonen, maar dit niet (meer) zelfstandig kan. Met de juiste ondersteuning, wordt het voor u mogelijk langer zelfstandig thuis te wonen.
Een traplift via de WMO
Heeft u hulp nodig om zelfstandig thuis te kunnen wonen? Een traplift kan net dat steuntje in de rug zijn. Natuurlijk wilt u het liefst zo lang mogelijk in uw eigen huis blijven wonen, maar dit is niet altijd even veilig. Daarom kunt u bij uw gemeente hulp via de WMO aanvragen. Met deze hulp maakt u het thuis wonen (weer) veilig.
Welke WMO-voorzieningen zijn er?
Mensen die gebruik maken van de Wmo krijgen hulp van de gemeente middels algemene voorzieningen, maatwerkvoorzieningen en vervoersvoorzieningen.
Algemene voorzieningen
Algemene voorzieningen zijn voorzieningen die binnen de gehele gemeente beschikbaar worden gesteld voor mensen die dat nodig hebben, zoals:
Maatwerkvoorzieningen
Maatwerkvoorzieningen zijn voorzieningen en hulpvormen die op de leefsituatie en gezondheid van de persoon zijn afgestemd, zoals:
Vervoersvoorzieningen
Vervoersvoorzieningen worden verstrekt zodat burgers weer in staat worden gesteld om zich te verplaatsen en zo kunnen deelnemen aan de samenleving. Je kunt dan denken aan:
Hoe kan ik ondersteuning vanuit de Wmo aanvragen?
1. Melding maken
De eerste stap bij het aanvragen van hulp en ondersteuning is het maken van melding bij het Wmo loket van jouw gemeente. Bij de meeste gemeenten kun je online een formulier invullen voor de Wmo-aanvraag.
Na jouw aanmelding neemt er iemand van de gemeente contact met je op om een afspraak te maken voor een gesprek.
2. Gesprek en onderzoek gemeente
Tijdens het gesprek op het gemeentehuis of bij je thuis wordt er door een consulent/deskundige van de gemeente onderzocht:
De gemeente bekijkt verder in hoeverre je zelfstandig bent en wat familie en naasten in je omgeving voor je kunnen betekenen.
3. Voorstel
Er wordt binnen 10 werkdagen een verslag gemaakt van het gesprek dat je rustig kunt teruglezen. Het gespreksverslag is het uitgangspunt voor de verdere stappen.
Uit het verslag blijkt bijvoorbeeld dat je onvoldoende zelfredzaam bent en je sociale netwerk niet voldoende is in staat om je te helpen. De gemeente is dan verplicht om je te helpen.
In het verslag staat ook een voorstel. Dat voorstel bestaat uit het aanbieden van algemene voorzieningen, maatwerkvoorzieningen, vervoersvoorzieningen of een combinatie hiervan.
4. Besluit
Ben je het eens met het gespreksverslag en het voorstel?
Dan kun je deze vervolgens ondertekenen en terugsturen. Dit geldt als definitieve aanvraag voor hulp uit de Wmo.
De gemeente beslist vervolgens binnen twee weken of je voor bepaalde voorzieningen in aanmerking komt, wanneer deze worden verstrekt en in welke vorm.
5. Hulp en ondersteuning: in welke vorm?
Bij het aanvragen van hulp en ondersteuning hebben burgers meestal de keuze tussen een persoonsgebonden budget (pgb) of hulp in natura.
Een pgb of hulp in natura vanuit de Wmo is aan te vragen via het Wmo-loket van de gemeente. Voor hulp is het ook mogelijk de MEE-organisatie per regio te raadplegen.